User:Mr.choppers/sandbox3

From WikiProjectMed
Jump to navigation Jump to search

Article on Mini Pick-Ups from Mekanik Populer & Mobil, March 1984

Laporan test: Toyota Corona Mark II, Mobil & Motor November 1981 - pp 7-9, 61

Nallen oppivuodet (Tekniikan Maailma 5/85), Talbot 1510 GLD

Sbarro

Naku-viitonen Volvon tapaan (Tekniikan Maailma 17/79, pp. 132-133)

Lisäpuhtia Sisuun (Tekniikan Maailma 17/79, p. 133)

Se on nyt Talbot (Tekniikan Maailma 17/79, pp. 110-115)

Runsaan neljän vuoden ikäinen kori ei vaikuta lainkaan vanhentuneelta, kun siihen on muotoiltu moderni, viisto keula. Uutta ovat myös mustat lujitemuovipuskurit - aikaisemmin ne olivat harmaat.

Punainen plyyshi tekee Talbotin sisustuksen suorastaan juhlallisen näköiseksi. Istuimet ovat mukavat istua, mutta siedettäviä vuotelta niistä ei tule, vaikka selkänoja kääntyykin ns. makuuasentoon.

Mittari- ja merkkivalovarustukseen on vaikea keksiä mitään lisättävää. Polttonestettä, lämpöä, latausta ja öljynpainetta varten on sekä mittarit että merkkivalot - mittarit tosin ovat asteikottomia. Varusteluun kuuluu nykymuodin mukainen digitaalikello (keskikonsolin yläpuolella olevassa taulussa), jonka näyttämää on miltei mahdoton lukea päivänvalossa. Ranskalaistyyppisestä valokytkennästä ja siihen yhdistetystä valomuistista ja huomiovaloista on muodostunut monimutkainen järjestelmä, jossa oudolla on ihmettelemistä. Tuuletus on tehokas, ja takajalkatilaan tulee lämmintä ilmaa omia kanavia pitkin.

Kahdella säätöpyörällä sisältä suunnattavat taustapeilit ovat varuste, jolle kannattaa antaa arvoa.

Valonpesimet kuuluvat suomalaiseen autoon, tottakai. Vaikka pyyhin on tässä vinossa, valonheittimen lasiin valetut nystyrät kääntävät sen vaakasuoraan kummassakin ääriasennossa.

Uusi keulan muotoilu on tehnyt autoon seitsemän senttiä lisää pituutta, mutta moottoritilan järjestelyihin se ei ole vaikuttanut. Tärkeimmät huoltokohteet ovat mukavasti käsillä, öljynsuodatin ja bensiinipumppu jopa poikkeuksellisen hyvin. Kaksi huoltotöitä vähentävää erikoisuutta: kärjetön virranjakaja ja moottorin öljymäärän tunnistin.

Takaistuimen kääntäminen tavarankuljetusasentoon käy näppärästi, sillä istuinosaa ei tarvitse kääntää erikseen. Selkänojan salpoja tosin on kaksi, mutta molemmat avataan vaivattomasti tavaratilan takapäästä. Verhoilu on siisti ja helppohoitoinen.

Puhuu italiaa, ymmärtää ruotsia (Tekniikan Maailma 17/79, pp. 130-131)

VERHOILU on kauttaaltaan tyylikästä ja hyvänlaatuista, mutta takaistuimella ei kovin kookkaille matkustajille ole tilaa. Ajajan istuimessa on sähkölämmitys.

MITTARISTO on hyvin täydellinen ja kuvassa näkyvien mittareiden lisäksi vakiovarusteisiin kuuluu tuulilasin yläpuolelle sijoitettu digitaalikello.

TAKAPÄÄN erillisjousitus koostuu joustintuista, erittäin pitkistä pitkittäisistä ja polkittaisista tukivarsista sekä kallistelunvaimentimesta. Edessä on niin ikään joustintuet ja kallistelunvaimennin sekä harvinaisen leveäkantaiset alatukivarret, joiden ansiosta etupää tuntuu erittäin tukevalta. Ohjausvaihde on hammastanko.

MOOTTORITILA vaikuttaa kovin lyhyeltä, mutta niinpä myös koko etupään mekanismi on saatu poikkeuksellisen lyhyeksi ja vähän tilaa vaativaksi.

1,5-LITRAISELLA koneella Saab-Lancia 600 kulkee reipashenkisesti ja yltää 160 km/h huippunopeuteenkin. Tehtaan ilmoituksen mukaan kiihtyvyysajat ovat: 0-100 km/h 12,5 s, 0-400 m 18,2 s ja 0-1 000 m 34,2 s.

ETEEN poikittain sijoitettu moottori on sukus Fiat Ritmo 75:n koneelle, mutta Lancia-versiossa sen teho on 62,6 kW (85 hv)/6 200 r/min, kun vastaavat arvot Ritmossa ovat 55 kW (75 hv)/5 800 r/min. Myös vääntömomenttikäyrä on Lanciassa laakeampi.

Lyhyesti (Tekniikan Maailma 17/79, pp. 142-143)

Hi-Lux
Toyotan tavara-autoista avopakettimalli Hi-Lux on uusiutunut lievästi, kuten autot yleensä vuoden loppupuolella. Suomeen tuodaan uutta mallia vain yhtenä versiona, jonka kantavuus on 1 260 kiloa, lavan pituus 218,5 cm ja leveys 143 cm. Hinta pysyttelee 25 800,- markassa. Muutoksiin kuuluvat raidevälien lisäykset niin edessä kuin takanakin. Etujousitus on uusittu korvaamalla kierrejouset säädettävillä vääntövarsilla. Takana on edelleen lehtijouset ja kaksitoimiset iskunvaimentimet. Ohjaamoon on saatu lisäsenttejä. Hartiatilaa on 137,5 cm ja jalkatilaa 102,5 cm. Uutta muotoilua on kojetaulussa ja parantelua lämmitys- ja tuuletusjärjestelmässä. Moottori on sama kuin Hi-Acessa eli 1 587 cm³, 51 kW (69 hv)/5 200 r/min.

Renault palaa kuormureihin
Vuoteen 1955 saakka Renault tunnettiin kuorma-automerkkinäkin. Sitten yhtymän kuorma-autoja ryhdyttin markkinoimaan Saviem-merkkisinä. Matkan varrella yhtymän raskaaseen linjaan ovat liittyneet myös Berliet-merkkiset kuorma- ja linja-autot.

Nyt ollaan palaamassa vanhan lipun alle, eli eri merkit saavat yhteisen nimen: Renault. Tällä pyritään samalla symbolisoimaan Renault-yhtymän paluuta kuorma-autoteollisuuden pariin, sen merkittävimpien tekijöiden joukkoon. Vuoden alkupuolella yhtymä osti 20 % amerikkalaisesta Mack Trucks - yhtiöstä ja voi yhdessä uuden kumppaninsa kanssa sanoa olevansa maailman suurin yli 15 tonnin kuorma-autojen tuottaja. Yhteistyön seurauksena Renault toimittaa Pohjois-Amerikan markkinoille J-sarjaan perustuvia keskiraskaita kuormoreita. Mainitun sarjan autojahan on meilläkin kaupan.

RENAULT-nimikyitti komeilee uuden J-sarjaan kuuluvan JN 90 kuormurin keulassa.

Lähes 130 000 Toyotaa suomeen

Lokakuun 19 päivänä tulee kuluneeksi 15 vuotta siltä, kun ensimmäinen Toyota esiteltiin Suomessa lehdistölle. Tosin automerkin tulo tänne tapahtui jo keväällä 1962, jolloin maahan tuli erilaisia kokeiluja varten kaksi autoa. Nämä olivatkin ensimmäiset myyntiin tarkoitetut Toyotat koko Euroopassa.

Kuluneiden vuosien aikana maahan on tuotu lähes 130 000 Toyotaa, joista noin puolet on ollut Corollaa. Seuraaviksi eniten myytyjä ovat Coronat, Crownit ja Carinat. 50 000 Suomeen tuodun Toyotan raja saavutettiin kevättaivella 1972, seitsemän ja puoli vuotta tuonnin aloittamisen jälkeen. 100 000. Toyota tuli kolmisen vuotta sitten.

Ensimmäinen tuotava malli oli Crown, joita ehdittiin toimittaa vuonna 1964 piiriedustajaliikkeisiin 201 kappaletta. Seuraavana vuonna saavutettiin jo melkoista menestystä, sillä kyseinen auto saavutti ensimmäisen sijan bensiinikäyttöisten 6-hengen autojen myyntitilastossa. Syksyllä 1965 esiteltiin Corona, ja Corollan tullessa vuonna 1967 markkinoille Toyota oli edennyt maamme autokaupassa merkittävään asemaan muutamassa vuodessa.

Vuosina 1966, 1969 ja 1970 Suomeen tuli enemmän Toyotoita kuin mihinkään muuhun Euroopan maahan. Eniten merkkiä rekisteröitiin viime vuonna Euroopassa Englannissa, Länsi-Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa. Kuluneiden vuosien aikana Toyota on kasvanut maailman kolmanneksi suurimmaksi autotehtaaksi; sija saavutettiin vuonna 1971. Viime vuonna Toyotan kokonaistuotanto oli 2,9 milj. autoa, joista vietiin 1,4 milj. autoa.